Aktiviteter

Maja Friis & Ana Sendas / CHOREOGRAPHY IN ACTION

THE HUMAN BODY VERSUS THE PERFORMATIVE BODY

FILMVISNING & TALK / Maja Friis (DK) og Ana Sendas (P)
Del af programrækken CHOREOGRAPHY IN ACTION

Aftenen begynder med visning af dansedokumentaren Ballerina (52 min.) en poetisk dansedokumentar inspireret af Elsa Marianne von Rosens livslange ægteskab med dansen.
Et poetisk blik på en sand “pas de trois” – på balancen mellem menneskelig kærlighed og kunstnerisk passion.

Filmen havde premiere i 2013. Den var nomineret til en Bodil for ‘Bedste Danske Dokumentar’ og blev præmieret af Statens Kunstfond.

Uddrag fra filmen:
 “Nothing shall ever come between me and dancing” Elsa Marianne von Rosen, 9 år gammel.

Filmens medvirkende: Elsa Marianne von Rosen, Ana Sendas, Stefanos Bizas og Jonathan D. Sikell.
Instruktør/manuskript/klip: Maja Friis
Koreografi: Maja Friis i tæt samarbejde med danserne.

Link til filmens hjemmeside
majafriis.dk/projects/ballerina/

Efter filmvisningen vil instruktør Maja Friis og danser Ana Sendas tale om den kreative process ved tilblivelsen af filmen med afsæt i deres koreografiske metoder, inspireret af site-specific undersøgelser, bevægelse som greb i filmisk historiefortælling og temaer, som inspirerede karakteren i filmen.

Vi vil diskutere den menneskelig krop vs. den performative.
Hvordan kan man bruge kroppen som historiefortæller?
Hvordan koreograferer vi menneskelige følelser?
Hvordan performer den private, ikke-performative krop?

Entré
Der er fri entré til eventet, der er dog begrænset pladser, så det er først-til-mølle. Dørene åbnes kl. 18.15

Om Maja Friis – instruktøren bag Ballerina
Filmisk historiefortælling er for mig kunsten at skabe audiovisuel koreografi – at skabe følelser i bevægelse. I mit arbejde sigter jeg mod at bruge bevægelse gennem tid og rum som greb til at skabe visuelle og æstetiske oplevelser, der kan røre os på en måde, der ligger udenfor tid og rum. At skrive manuskriptet er at koreografere bevægelserne i kameraet såvel som bevægelserne foran det: Bevægelse og stilstand, skygger og lys, farver og fravær, lyd og stilhed.

Maja Friis har en Cand-mag i filmvidenskab fra Københavns Universitet med tilvalg i dramaturgi og i Dansens æstetik og historie. Temaet i hendes afsluttende afhandling var “Bevægelse som filmisk narrativ”. Desuden har Maja haft research-studier i dans på film ved La Cinémathèque de la Danse i Paris.
www.majafriis.dk


Om danser Ana Sendas
Hun er uddannet fra ‘Academia de Dança Contemporânea de Setúbal’ i Portugal. Ana er professionel freelance danser, underviser og koreograf med 24 års erfaring.
I hendes karriere som professionel danser har hun arbejdet med flere forskellige dansekompagnier, bl.a. Dansk Danseteater (DK), Göteborgs Operan Ballet (SE), Ballet Gulbenkian (PT), Companhia Portuguesa de Bailado Contemporaneo (PT), Ballet Theater Augsburg (GER), Galili Dance Company (NL) CeDeCe (PT).
Hun har desuden været involveret i adskillige internationale danseprojekter, hvor hun har danset og samarbejdet med forskellige kunstnere.
Udover dans og undervisning har Ana udviklet koreografisk arbejde siden 1994, hun har koreograferet værker for skoler og dansekompagnier i Danmark og i udlandet.
Som underviser udvikler hun løbende arbejdet med moderne dans, Graham-teknik, ballet, improvisationv og kontaktimprovisation til studerende og professionelle i Danmark, Sverige og Portugal.

Ana og Maja har samarbejdet siden deres første møde med Ballerina i 2013, og lavet koreografiske bevægelses-studier på scenen og for kameraet.

www.facebook.com/Ana-Sendas-546226575573436/

Konceptet CHOREOGRAPHY IN ACTION
Dansehallerne præsenterer møder mellem tilknyttede kunstnere og gæster fra Dansehallernes programmer og forestillinger – alle indenfor feltet koreografisk scenekunst. Ny kunstner hver mandag. Kunstnerne deler på disse mandagsmøder deres tanker om kunstnerisk arbejde via samtaler, installationer, forestillinger eller film.
Programmet foregår på engelsk og er åbent for alle, der er interesseret i at opleve ny koreografisk performativ kunst gennem intellektuelle og fysiske oplevelser. Der er fri entré.

Kunsthal Charlottenborg
Programmet foregår i Charlottenborg Art Cinema, Kunsthal Charlottenborg, som er en af Dansehallernes samarbejdspartnere, og er vært for Dansehallernes faste mandagsprogram. kunsthalcharlottenborg.dk/

Varighed: Varighed / 2 timer

Hvornår kl. 19-21

Hvor / Kunsthal Charlottenborg, Nyhavn 2, København K

Fri entré