Aktiviteter

Kitt Johnson X-act

Stigma – del af et dobbeltprogram

Forestillingen er en del af et dobbeltprogram med værket Engel af duoen Marta Alstadsaeter og Kim-Jomi Fischer.

Stigma tematiserer det medfødte, det selvvalgte, det tilføjede – det brændemærke, der adskiller det ene menneske fra de andre.

Stigma er en mørk gådefuld solo, hvor lyde, lys og bevægelse skaber et dramatisk intenst udtryk, som appellerer til følelserne og intellektet.

Et blik der stirrer ind i sig selv, mod et sort punkt inderst inde, det der er tilbage. Hvisken på utilgængelige frekvenser, underjordisk, undersøisk, i smalle slidser mellem de registrerede bølgelængder. Uddrag af ’Passage’ af Paal-Helge Haugen.

Stigma er skabt af en éner på den danske performancescene, koreograf og danser Kitt Johnson, og havde urpremiere i 1999, hvor værket blev indstillet til en Reumert.
Stigma er et af de værker, der nærmest kan leve uendeligt, og vi fejrer dets 20 års jubilæum ved at give publikum mulighed for at se eller gense dette unikke værk. Stigmas jubilæumsturné tyvstartede i 2018 ved Older & Reckless Festival på Harbourfront Centre i Toronto – og efter Pakhus 11 fortsætter den bl.a. med opførelser på Silence Festival i Finland og M1 CONTACT Contemporary Dance Festival i Singapore.

Forestillingen har turneret i det meste af verdenen og har modtaget utrolig flotte ord og anmeldelser undervejs:

I forbindelse med at Stigma modtog præmiering fra Statens Kunstfond fulgte følgende ord med om værket (her et uddrag af fondens begrundelse):
“Foruroligende, inciterende, ætsende sig ind på nethinden, man har fået et brændemærke i sindet, når man går ud… med Kitt Johnsons totale indlevelse og særprægede udstråling bliver det alles – menneskets – historie og tunge gang på jorden. Det stigmatiserede menneske. Absurd… grotesk… chokerende…. En moderne grafik af Palle Nielsen og en klassisk blanding af Hieronimus Bosch og Pieter Breughel på samme tid.”

“Disturbing transformations powered by inner states … elegantly, phantasmagorically minimal.”
Deborah Jowitt, The Village Voice, USA, 2003

Stigma blev placeret på New York Times Top 10 liste over store danseoplevelser i 2003. New York Times’ danseanmelder Jack Anderson, skrev:
Mange koreografer trækker nu frit på forskelligartede teknikker. Et fint eksempel på en sådan eklekticisme kunne ses i et program, som to dansere delte på sommerens Jacob’s Pillow Dance Festival. Kitt Johnson, fra Danmark, kombinerede europæisk ekspressionisme med japansk butoh dans i Stigma.”

Credit
Koreografi, dans, kostume / Kitt Johnson
Musik /  Sture Ericson & Jacob Kirkegaard (revideret version ved Sture Ericson 2006)
Lysdesign / Mogens Kjempff
Varighed / 25 minutter
Premiere / i 1999 på Statens Museum for Kunst.

Stigma er produceret af Åben Dans Production og er skabt i tæt samarbejde med de to komponister/musikere Jacob Kirkegaard og Sture Ericson.

Koreograf og danser Kitt Johnson
Hun er en ener på den danske danse- og performancescene. Gennem mere end 25 år har hun udviklet sit særegne kunstneriske univers: minimalistisk, ekspressivt og innovativt. Hendes arbejde er karakteriseret ved en ekstrem kropskontrol og en enestående fornemmelse for enkle, men effektive sceniske virkemidler, hvormed hun skaber intense fysiske billedtransformationer, der udforsker de dybeste lag af den menneskelige eksistens.

Kitt Johnsons baggrund er inden for atletik på eliteniveau, moderne og ny dans, contact improvisation, butoh, marshall arts og tysk ekspressionistisk teater.

“Rare is the choreographer who can say a great deal with very little.”
Anna Kisselgoff, New York Times

www.kittjohnson.dk


Spilleinfo

6. marts 2019
Engel / kl. 20.00-20.35
Pause
Stigma / kl. 20.55-21.20

7. marts 2019
Engel / kl. 19.00-19.35
Pause
Stigma / kl.19.55-20.20

 

Hvor / Pakhus 11, Dampfærgevej 2, København

Billetpris for dobbeltprogram / kr. 135 +gebyr / ung kr. 80 +gebyr