Aktiviteter

Lisa Vereertbrugghen

SOFTCORE – a hardcore encounter

Performance
SOFTCORE – A Hardcore Encounter
af danser og koreograf Lisa Vereertbrugghen (NL/BE)

“At 200 beats per minute you don’t think. There is no room for self-expression, nor time to be thinking about self-representation. It is this freedom that is being portrayed when you see Lisa Vereertbrugghen perform.”
Etcetera performing arts magazine, nov 2018

Forestillingen er en poetisk dansefortælling, en antropologisk bevægelsesundersøgelse og et ritual dedikeret til hardcore.

Med lukkede øjne forbereder den belgiske danser Lisa Vereertbrugghen sin krop på trance i åbningsscenen, som om hun mentalt hører musikken og gør sig klar til at reagere på hver en impuls. Hænder hugger taktfast i luften, og fødderne glider på gulvet, som om hun går uden at bevæge sig fremad. Lisa Vereertbrugghen vækker på nuanceret vis technodanseren i sig selv og i os som publikum.

Lisa Vereertbrugghen har siden 2014 fordybet sig i den hardcore techno dansestil Gabber og har  gjort den til sin egen. Hun folder med alvor og engagement genren ud for os som publikum – så den insisterende rytme og gentagende bevægelse bliver meget mere end det umiddelbare.
Gabber er en elektronisk musik- og dansestil, en sub-genre til hardcore techno med et tempo på 150 til 220 slag per minut. Stilen var særlig markant i 90´ernes klubkultur med skaldede hoveder, bombeflyjakker og Nike Air Max.
Lisa Vereertbrugghen har nærmest dykket antropologisk ned i genren og erfarede hurtigt, at det var det nødvendigt at hengive sig og være blød og åben for at kunne træde ind i det hardcore univers og tillære sig de stakatoagtige bevægelser. De insisterende beats med 180-220 slag i minuttet guider, og man kan ikke bevæge sig målrettet, men må overgive sig til musikken og sanseligheden. Når man danser så hurtigt, skal man turde miste kontrollen, give slip og forsvinde ”væk” og give plads til det vilde, der er i os alle. Dansen er måske hardcore, men Lisas kerne og krop er blød og interagerer med lyden og transformere sig løbende under dansen.

Værket har plateauer af intensitet og fortælling – den rå bas får til tider luften til at vibrere og imellem stilhed og støj, acceleration og rolig opbremsning er der også en poetisk beskrivende dans, hvor Lisa fortæller om, hvordan dansen “fungerer” ved at flå tekststykker til lydsporets rytme og til tider nærmest drøvtygger på ord, som var det et mantra. Det er som en avanceret forelæsningsdans, der har karakter af rap til bevægelse af musik.
Lisa Vereertbrugghen danser, taler, hviler, føler, absorberer, danser, danser, danser og forbliver hardcore.

OBS! Publikum er under forestillingen placeret på puder på gulvet. Der er dog skamler, hvis man ikke kan sidde på gulvet.

+ Dialog 27. november kl. 21 /
Spark i solar plexus på økosystemet for den uafhængige kunstneriske praksis
Den belgiske kunstner Lisa Vereertbrugghen og Dansehallernes direktør Danjel Andersson i dialog omkring kunstneriske nedskæringer i Europas dansehovedstad, EU´s hovedstad.
Premierministeren for det flamske Belgien advokerer for en nedskæring på 60% af alle projektmidler samt mindre nedskæringer for institutionerne. Belgien og især det flamske Belgien har siden 1980’erne været en inspiration for resten af ​​Europas kulturpolitiske systemer. Nedskæringerne er et kritisk spark i solar plexus på økosystemet i den uafhængige kunstneriske praksis, der kan påvirke hele den europæiske kunstscene.
Dialogen er åben for alle interesserede publikummer og finder sted i forlængelse af forestillingen, efter en kort pause.

LISA VEREERTBRUGGHEN
Hun er født i 1986 i Belgien og har studeret historie i Leuven, dans i Berlin og koreografi ved School for New Dance Development i Amsterdam. Hun har nu base i Bruxelles, hvor hun skaber forestillinger, installationer og publikationer i grænselandet mellem visuel kunst og koreografi.
I den årrække Lisa Vereertbrugghen har fordybet sig i den hardcore techno dansestil Gabber, har hun løbende skabt forestillinger og installationer herom. Udover egne værker har Lisa også optrådt i projekter af Deborah Hay, Benoît Lachambre, og billedkunstnere som Min Oh og Lot Meijers. I 2013 modtog hun danceWEB-stipendiet på ImPulsTanz-festivalen i Wien.

CREDITS
Performer, koncept og koreografi / Lisa Vereertbrugghen
Lyd / Michael Langeder
Lys / Vera Martins
Kunstnerisk rådgiver / Madison Bycroft, Sabine Cmelniski, Nestor Garcia Diaz
Co-produktion / CENTRALE FIES within the program of LIVE WORKS PERFORMANCE ACT AWARD, STUK, BUDA and BIT Teatergarasjen
Støttet af / CAMPO, Tanzfabrik, Workspace Brussels og SZENE Salzburg.
Fonde / de Vlaamse Overheid and apap – Performing Europe 2020, co-funded by the Creative Programme of the European Union
Premiere / 15. juni 2018 ved Kunstnercentrum BUDA, Kortrijk, Belgien

SPILLEPERIODE
Hvornår / 27. + 28. november 2019 kl. 20
Hvor / Koncertkirken, Blågårds Plads 6A, København
Varighed / 45 minutter uden pause

Varighed: Varighed / 45 min. uden pause

Hvornår / kl. 20

Hvor / Koncertkirken, Blågårds Plads 6A, København