Aktiviteter

Maja Friis / CHOREOGRAPHY IN ACTION

Bevægelse som filmisk historiefortælling

FILMUDDRAG & DIALOG / Maja Friis (DK)
Del af programrækken CHOREOGRAPHY IN ACTION

“Filmisk historiefortælling er kunsten at skabe audiovisuel koreografi – at skabe følelser i bevægelse. I mit arbejde som filmskaber ønsker jeg at bruge bevægelse som et æstetisk værktøj til at dramatisere historien – og som et værktøj, der kan skærpe vores følsomhed overfor verden og til hinanden. Når jeg arbejder med bevægelse, er det ikke kun i form af kroppens bevægelser, men at skrive manuskriptet er at koreografere kameraets bevægelser såvel som bevægelserne foran det: bevægelser af stilhed, skygger og lys, farver og fravær.”

Maja vil dele sin koreografiske metode til at skabe visuelle og poetiske fortællinger ved at vise uddrag af hendes tidligere arbejde samt dele ‘work in progress’ processen på sit nye projekt, en VR-oplevelse, “Requiem for corals”.

‘Requiem for corals’ er en poetisk og musikalsk rejse ind i en mikroskopisk verden af koraller i det øjeblik, hvor korallerne udsættes for klimaændringer. Hvor et naturligt farveflor af levende organismer forandres til en farveløs og bevægelsesløs verden på randen af udrydelse. En visuel ‘dance macrabre’ af nutidens virkelighed i en verden, der eksisterer udenfor vores synsfelt og rækker ud over fantasien.

Det vil være en aften med et spraglet udvalg af filmeksempler og med en diskussion af potentialerne ved brugen af bevægelse på film – med og uden dans.

Baseret på Majas arbejde omkring VR-projektet, hvor hun studerer og koreograferer korallernes bevægelsesmønstre og adfærd, vil hun snakke om, hvordan bevægelse og visuel historiefortælling kan bruges som et kunstnerisk greb til at kommunikere klimavidenskabelige facts, der kan være med til at skærpe vores opmærksomhed.

Om Maja Friis
Maja Friis er filminstruktør med passion for dans og bevægelse. Gennem mange år har hun interesseret sig for at undersøge, hvordan bevægelse og koreografi kan fungere som det primære sprog i filmisk historiefortælling.

Hendes debutfilm Ballerina, en poetisk dansedokumentar, som hun instruerede og koreograferede, var nomineret til en Bodil for Bedste Danske Dokumentarfilm og blev præmieret af Statens Kunstfond.

Maja har en Cand.mag i Filmvidenskab fra Københavns Universitet med tilvalg i dramaturgi og i Dansens æstetik og historie. Temaet i hendes afsluttende afhandling var “Bevægelse som filmisk narrativ”. Desuden har Maja haft research-studier i dans på film ved La Cinémathèque de la Danse i Paris.
majafriis.dk/

Konceptet CHOREOGRAPHY IN ACTION
Dansehallerne præsenterer møder mellem tilknyttede kunstnere og gæster fra Dansehallernes programmer og forestillinger – alle indenfor feltet koreografisk scenekunst. Ny kunstner hver mandag. Kunstnerne deler på disse mandagsmøder deres tanker om kunstnerisk arbejde via samtaler, installationer, forestillinger eller film.
Programmet foregår på engelsk og er åbent for alle, der er interesseret i at opleve ny koreografisk performativ kunst gennem intellektuelle og fysiske oplevelser.
Der er fri entré.

Kunsthal Charlottenborg
Programmet foregår i Charlottenborg Art Cinema, Kunsthal Charlottenborg, som er en af Dansehallernes samarbejdspartnere, og er vært for Dansehallernes faste mandagsprogram.

kunsthalcharlottenborg.dk/

Hvornår / kl. 19-21

Hvor / Kunsthal Charlottenborg, Nyhavn 2, København K

Fri entré

Foto / Tom Shlesinger