Nyt spil fra Dansehallerne til det yngste publikum

22. juni 2021 / Dansekarrusellen, hedder et nyt spil, som kompagnierne i KORA – dans for de yngste har med på turné som en lille gave til de daginstitutioner, de besøger med deres forestillinger. Spillet kan være med til at fastholde og udvide danseoplevelsen for børnene og give pædagogerne ideer og redskaber til bagefter at arbejde mere struktureret med nysgerrighed, dans og bevægelse sammen med børnene.  

Projektleder i Dansehallerne Ulla Gad og koreograf og danseformidler Mette Overgaard har sammen med lektor Lone Wiegaard, VIA University College, udviklet Dansekarrusellen i samspil med en håndfuld daginstitutioner. Spillets farvede kort giver en række forskellige opgaver og forslag til at lege med koreografi. Afsættet er, at børn inviteres til at udforske bevægelse og være nysgerrige. Det er en legende ramme, og der er dermed ikke noget rigtigt eller forkert. Med dette mindset kan man blandt meget andet for eksempel finde opgaver med fantasifulde dansefortællinger, eller hvor man danner former og figurer med kroppen.

”Vi vil gerne inspirere til, at dans kan være en rejse og et narrativ, hvor der er en ramme for koreografien. Efter at børn og voksne har oplevet en forestilling, kan personalet på baggrund af kunstoplevelsen bruge spillet til at skabe en ramme om bevægelse sammen med børnene og dermed få nye æstetiske og kropslige oplevelser”, siger Mette Overgaard.

I foråret var hun og kompagniet Tiny Dancer på turné i Hjørring Kommune med forestillingen ’YEM’ og havde ’Dansekarrusellen’ med i kufferten til de institutioner, de besøgte. Blandt andet Dyregården Ferdinand, og her har pædagog Anita Ziegler Pedersen efterfølgende prøvet spillet sammen med sin børnegruppe af tre-fire-årige.

”Spillet er lettilgængeligt og godt, fordi det giver struktur på vores aktivitet, og det er dejligt, at der er musik, der passer til”, siger hun efter at have prøvet at arbejde med nogle af Dansekarrusellens kort. Børnene fik blandt andet til opgave at spejle hinandens bevægelser to og to – det var svært for de små, men de forsøgte ivrigt – og bagefter bevægede de sig rundt i en slags motorikbane, pædagogerne havde lavet af stole og andre egnede ting fra huset. Her fik børnene gennem en lille fortælling udforsket begreber som ’ovenpå’, ’ved siden af’ og ’nedenunder’.

Anita Ziegler Pedersen synes, spillet er med til at gøre leg og bevægelse spændende og giver en god struktur, så hun er sikker på, hun fortsat vil bruge det.

Dansekarrusellen er en del af ’KORA – dans for de yngste’, som er støttet af Nordea-fonden og Statens Kunstfond.

Foto: Koreograf Mette Overgaard / Fotograf: Emilie Søgaard